Cégtörténet

2017

2017 januárban béremeléssel indult az év

2017. márciusában Európa egyik legjelentősebb élelmiszeripari kiállításán, az Internorgán mutathatjuk be a Fornetti termékeit a német piac számára

2017. március, huszadik születésnapunk alkalmából az ország vezető gasztromagazinja, a NoSalty munkatársait, illetve bloggereket hívtunk meg a budapesti Ferenciek terén található FFB üzletbe egy termékkóstolóval egybekötött látogatásra.

2017. májusában tehetséggondozó programot indított a Fornetti

2017. júniusától új vezető a Fornetti Csoport élén

2017. júliusában a minőség és a sokszínűség jegyében nyílt új FFB üzlet az Oktogonon

2017. augusztusban Gasztrobloggerek készítettek BakeFitt alapú szendvicsrecepteket

2017. szeptemberében hatalmas szülinapi rendezvénnyel ünnepeltük a Fornetti 20. születésnapját üzleti partnereinkkel

2017. októberében több mint 1200 résztvevő ünnepelte a cég 20. szülinapját a Fornetti Családi Napon

2017. novemberében nemzetközi díjakat kapott a Fornetti, az energiahatékonyság növeléséért és a kiemelkedő menedzseri munkáért.

2017. novemberében Temesváron megnyílt az első külföldi FFB üzlet

2016

2016 januárjában egy igen rangos elismerésben részesültünk. A franchise szövetség a Fornetti számára ítélte „Az év franchise hálózata 2015.” díjat. 

2016. áprilisában megnyitotta első Fornetti Food and Beverage látványpékség szaküzletet a Fornetti, mely a fogyasztói igények változására reagálva gördülékeny önkiszolgálórendeszerrel,  „streetfood” kínálattal, steviával ízesített sajátmárkás üdítőivel, szénhidrát és energiacsökkentett pékáruival várja az egészségtudatos vásárlókat.  

2016. május 1.től általános 10 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, továbbá lezárult az Aryzta AG által indított 600 milliós fejlesztés első programja, mely a gyártósorok modernizálást, és a logisztikai rendszer korszerűsítését célozta meg. 

2016. júniusában Sebastian Gooding Aryzta Central Eastern Europe régiós ügyvezető igazgatóvá nevezték ki, Bánhidi Attilát Közép kelet európai kereskedelmi igazgatóvá, Balthas Kleint pedig régiós projekt igazgatónak.

2016. augusztusában „A holnap szakembere” névvel elindítottuk gyakornoki programunkat, mely az élelmiszeripari technikusok, és élelmiszeripari gépésztechnikusok számára kínál lehetőséget a szervezet különböző osztályainak megismerésére. 

2016. szeptemberében rendeztük meg az első „We love Kecskemét” könnyűzenei fesztivált, ahol elsősorban elkötelezett munkatársainkat és családjainkat illetve Kecskemét városának köszönjük meg az eddigi támogatásukat.

2016. novemberében rangos elismerésekkel gazdagodhattunk. Két értékesítési pontunk, franchise kategóriában a Ferenciek terén található FFB szaküzletünk, „Shop in shop” kategóriában pedig az egyik szolnoki Coopban lévő péksarkunk nyerte el a szakmai zsűri által megítélt SuperStore2016 elismerő címet. 

2016. decemberében az évet az SOS gyermekfalvakkal történő sikeres együttműködésünkkel zárhattuk. Akciónk keretén belül az év utolsó másfél hónapjában az SOS adományvonalának biztosítottunk helyet kínálózacskóinkon, és az ez idő alatt befolyt összeget a Fornetti Kft megduplázta. Így közel 3 millió Forintot sikerült összegyűjteni a szervezet számára. 

2015

A svájci-ír Aryzta AG 2015. augusztus 4-én megvásárolta a Fornettit, ami egy új fejezetet jelent Magyarország piacvezető pékipari vállalatának történetében. A megállapodást követően az új tulajdonos célja a Fornetti továbbfejlesztése és egy nemzetközi hírű, de magyar gyökerű nemzetközi nagyvállalat felépítése lesz.

Az új vezérigazgató, Sebastian Gooding úr lett, aki a vállalatvezetés és menedzsment mellett a pékáru piac működésében is jelentős tapasztalatokkal rendelkezik. Az alapító és eddigi tulajdonos Palásti József külső tanácsadóként és márkanagykövetként továbbra segíti majd a vállalatot.

Magyar Franchise Szövetség Marketing 2015-ös díja a 2014-es Rebranding elismeréseként.

2014 Rebranding

Az arculatváltás  kiindulópontjának a logó jelenkorba  történő adaptációját  jelöltük ki.

Logó megújítása kapcsán felmerülő legfontosabb fogyasztói elvárás, hogy az új és a régebbi logónak jól kikövetkezethető, de generációs fejlődési léptéknek is megfelelő folytonosságra kell törekednie.

Az új logó így az 1997-es és a 2010-es elődjének egyenes ági leszármazottjának tekinthető. A kapcsolat egyértelműen felismerhető, letagadhatatlan, mindemellett a három kor szellemének nagy különbsége is jól érzékelhető. Jelentős változások: az ovál befoglaló forma, árnyékok és keretek elhagyása, színek és formavilág minimalizálása. Az új logó narancs színű, vagy meghatározott, kontrasztos színalapon fehér. A narancs szín a Fornetti cégprofiljával kimondottan előnyös párosítás a márka presztízs építésében: frissességre utal, étvágygerjesztő hatással bír, optimista, a fiatalok bizalmát leginkább elnyerő szín. Mindemellett kézenfekvő volt, hiszen az elmúlt 17 év alatt a vásárlók ezen színnel azonosították a márkanevet. 

Az arculatváltás gondolatának megszületésekor a mélyreható és átfogó tervezés összetettsége csak a tényleges munka megkezdésének folyamatában kezdett kibontakozni. A vezérelv egyszerű volt, a neki való megfelelés annál összetettebb: olyan arculati elemek létrehozása amelyek mind a meglévő, közel 5000 sütési pont vonatkozásában jól beilleszthetőek, mind pedig az újonnan nyíló üzletek számára a mai trendeknek maximálisan megfelelő, színvonalas, letisztult és vonzó megjelenést kölcsönöznek. 

A meglévő hálózat és az új arculat is 

 Új építésű üzletek

  

2013

Megvalósult a kiskunfélegyházi gyárban az 1 milliárd forintot meghaladó magánerős beruházás, amelyet június 7-én dr. Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter avatott fel. Dr Fazekas Sándor az év legnagyobb magyar élelmiszeripari beruházásaként értékelte az üzemet. Hangsúlyozta, hogy a cég a beruházással úgy bővíti a termelés mennyiségét, hogy közben szélesíti a választékot, s ezzel egyidejűleg emeli a termékek minőségét.  A siker alkotórészei között szerepel a minőségi alapanyagok ötvözése a mesterségbeli tudással, mely párosul a vásárlók iránt érzett tisztelettel – hangsúlyozta a tárca vezetője.

A beruházás megteremtette a technológiai hátterét annak, hogy eredménnyel lezárult a két éves kutató-fejlesztő munka, amelynek eredményeként négy új termékcsaláddal találkozhatnak a Fornetti kedvelők: az adalékanyag és tartósítószer-mentes különleges íz-kovásszal készülő kenyérrel, a zöldséges kenyér-jellegű termékkel, amelynél 30-40 százalékban friss zöldség váltja ki a lisztet, az egészségtudatos vásárlói igényeknek megfelelő magvas termékekkel (több magvas, kukoricás, tönkölyös, rozsos, burgonyás stb.), illetve a jelleg, és technológia adta lehetőségeknek megfelelően egyes hagyományos Fornetti termékekben is megjelenik az egyedi tokaji élőflóra.

2013. év második felében megbíztunk egy ismert piackutató céget, hogy végezzenek egy teljes körű márka-imázs kutatást. Az ott kapott eredmények alátámasztották a 2014. évre tervezett modernizációs törekvéseink létjogosultságát.

2012

A piacgondozás, új üzletek nyitása és üzletfelújítások, valamint új termékek bevezetése mellett egy nagy ívű termék és technológia-fejlesztő folyamat munkálatai kezdődtek el. Az európai uniós pályázattal is támogatott kutató-fejlesztő munka meghozta az első eredményt: a Fornetti rendelkezik egy, a Tokaji borvidék mustjából kinyert íz-kovásszal, amely állományt javít, harapási élményt fokoz, frissességet őriz, morzsalékonyságot csökkent. A szinte 100%-os pékélesztős termékekkel szemben hagyományos kovászos terméket eredményez lehetővé téve a magyar pékipar kiváló hagyományainak alkalmazását, figyelembe véve a hazai fogyasztási szokásokban a kenyér és kenyér jellegű termékek fontosságát.

2011

A gazdasági válság – ha az iparágban tapasztalható átlagnál kevésbé is, de – éreztette hatását a Fornetti Franchise-ban is. A magyar piacon havi akcióinkkal és a megkezdett üzlet felújítási, modernizációs folyamat következetes végrehajtásával sikerült minimálisra csökkenteni a forgalom visszaesését. A nemzetközi franchise-ban különösen a balkáni országoknál volt érzékelhető a piac gyengülése a válság hatására.

A piaci stagnálás időszakát arra használtuk fel, hogy kialakítottunk egy olyan sütőlabort, amelyben helyet kaptak a hálózatban működő üzlettípusok és technikai-technológiai berendezések. A modell-üzletekben intenzív képzést indítottunk, amelynek keretében tovább képeztük saját munkatársaink mellet franchise-partnereinket, illetve az ő üzleteikben dolgozó munkatársakat is.

2010

Az ÚJ IDŐ program beindításával megkezdtük franchise partnereink üzleteinek átalakítását, az üzletek technikai-technológiai eszközeinek cseréjét. Bútorüzemünket új, számítógép-vezérelt gyártó eszközökkel szereltük fel alkalmassá téve ezzel a megnövekedett bútorigény kielégítésére. Új tervező részleget hoztunk létre, ahol komplett boltüzemek tervezése történik, amelyeket a létszámában is megnövelt műszaki-kivitelező bázisunk generálkivitelezőként meg tud valósítani franchise-partnereink megrendelése alapján.

 

2009

A Fornetti lett 2009 franchise hálózata

Ebben az évben is sor került a Magyar Franchise Szövetség Díjkiosztó Gálájára. Ebben az évben a Fornetti érdemelte ki az Év franchise hálózata elismerést.

Minden évben megrendezik a Magyar Franchise Szövetség gálaestjét, melyen felvonulnak a legfontosabb hálózatok. A Fornetti hálózat elismerését annak köszönheti, hogy adott gazdasági körülmények mellett a nemzetközi jelenlét erősítését, illetve a 2009-es évben a külföldi gyártóüzemeinek modernizálását és automatizálását tűzte ki célul és sikerült mindkettőt sikeresen teljesítenie.

2009-ben a Fornetti „ÚJ IDŐ” elnevezéssel nagy ívű fejlesztési programot hirdetett. Az „ÚJ IDŐ” programban a következő egy, másfél évben valamennyi ország Fornetti Master Franchise-erének valamennyi üzletet egységesen, teljes tartalmi, logisztikai és formai egységbe foglalva kell átépítenie.

2007

A Fornetti elsők között lépett a sütőipar területén, és a felhasznált alapanyagok között csak a transz-zsírsavban szegény „jó” margarint használja. Ez természetesen új gyártástechnológiai megoldásokat igényelt, a megszokott élvezeti értékek és termékállagok teljesen azonos megtartása mellett.

2007 októberétől a Fornetti termékek többé már nem hidrogénezéssel előállított margarinnal készültek.

2006

Megújítottuk, felfrissítettük arculati elemeinket, kezdve a lassan 10 éves Fornetti Babával, aki megfiatalodott, és vidámabb, lendületesebb lett.

Augusztusban három teljesen automata gyártóvonal került beüzemelésre kecskeméti üzemünkben, melyek egyenként 1 tonna/óra gyártókapacitással rendelkeztek .

A mintegy 3,5 millió eurós fejlesztés eredménye: tovább javuló minőség és egyöntetűbb megjelenés.

Elindítottuk 1,2 millió euró értékű, az informatikai rendszerünk teljes cseréjét jelentő projektünket. Ennek keretében a vállalatirányítási rendszer mellett megújult az ügyfélszolgálati, illetve az árurendelési-számlázási rendszerünk is, tovább segítve és egyszerűsítve partnereink kiszolgálását.

2005

A Franchise Europe (az Európai Unió központi franchise szaklapja) 2005. évi top 500-as listája, mely az Európai Unióban több mint 60 féle üzletágban tevékenykedő franchise rendszert rangsorol partnereinek száma szerint, az élelmiszer típusú franchise rendszerek között a Fornetti Franchise-t 2. helyre rangsorolta, sőt a világszerte ismert márkanevek európai abszolút listáján a Fornetti a dobogó 3. fokán végzett.

2004

Szeptemberben bevezettük a forradalmi újdonságnak számító előkelesztett termékeket, melyek 15 percre csökkentik a termékek bolti elkészítési idejét: nem igényelnek sem megeresztést, sem kelesztést. Egyszerűbbé teszik a bolti munkát, és standardabb minőséget biztosítanak. Továbbá piacra került XXL termékcsaládunk elő generációja 130-grammal.

November 23-án egy sajtótájékoztató keretében vehettük át a BVQI tanúsítványát az IFS élelmiszerbiztonsági rendszer és az ISO 9001-2000 minőségirányítási rendszer meglétéről.

Megkezdődött a franchise rendszer kiépítése Ukrajnában.

   

2003

1,5 milliárd forintos beruházással kibővítettük és modernizáltuk a kiskunfélegyházi gyáregységünket, ahol beüzemeltük Magyarország legnagyobb kapacitású alagút kemencéjét, amely egy automata gépsorral összeépítve óránként 1 tonna készre sütött termék előállítására alkalmas.

Illetve bevezetésre került az első food-os jellegű termékünk a pizzaszelet. 

2002

Márciustól piacra kerültek a Fornetti Expressz termékek, melyek az élesztő nélküli, kelesztést nem igénylő technológiának köszönhetően 35 percre rövidítették a bolti elkészítést. Ezzel lerövidült a reggeli boltnyitáskor az első termékek kisütési ideje, illetve napközben a gyorsan változó vevői igényt rugalmasan lehetett követni. Használatával munkaerőt, időt és pénzt spórolhatnak meg partnereink.

 Májustól folyamatosan kerültek bevezetésre a Fornetti termék-szortimentet bővítő, de a megszokottól eltérően darabra értékesíthető péksütemények.

Újabb külföldi ország, Szerbia csatlakozott a franchise rendszerhez.

2001

Május 1-jén rendszerbe került a Fornetti saját fejlesztésű, digitális vezérlésű látványkemencéje a „Forno di Fornetti”.

Az új kemencében kisülő termékek minősége sokkal jobb és egyenletesebb volt, mint a korábbi átalakított modellekben készülteké. A kemence előnye, hogy kezelése kevesebb odafigyelést igényel, működése programozott, a termék berakását követően egyetlen gomb megnyomásával a program mindent elvégez (pl. gőzölés) és jelzi a sütési idő végét.

 

2000

A Fornetti Franchise regionális kapacitását kinőve már országos szintű rendszerré fejlődött, piacvezető szerepet töltött be, és elismert márkanévvé vált. Termékei megtalálhatók voltak minden jelentősebb település élelmiszerüzletében.

A magyarországi franchise átvevő partnerek száma elérte az 1.200-at, ez több mint 1.500 sütési pontot, franchise szerződést jelentett.

Tovább bővült a rendszer a határon túl: Csehországban és Romániában.

Közép-Kelet Európában több mint 2.700 sütési ponttal rendelkezett a Franchise.

1999

A Fornetti Franchise megjelent Magyarországon kívül is: Szlovákiában, Lengyelországban és Horvátországban.

1998

Magyarországon, Kiskunfélegyházán megépült a Fornetti első nagy gyártócsarnoka.

1997

Palásti József pékmester 1997. március 1-jén családi vállalkozásként létrehozta a Fornetti Kft-t. Egy átalakított kecskeméti polgárházban kisipari jelleggel elindult a fagyasztott termékek gyártása. A termékválasztékot kezdetben még a Sajtos és Tepertős pogácsák jelentették, melyeket az európai gyakorlattól eltérően nem darabáruként, hanem kilóra vásárolhattak meg a fogyasztók. A Fornetti termékek értékesítése, egy Magyarországon akkoriban még ismeretlen látványpékség-hálózatban, franchise rendszerben történt. Alapját az egyszerűen telepíthető és bővíthető mobil sütőegységek jelentették

  
Napról napra közel 1 millió ember fogyasztja a Fornetti termékeket. A fogyasztóink igényeihez igazodva a kínálat folyamatos megújítására helyezzük a hangsúlyt.
5000 üzlettel rendelkező franchise hálózatból nyert piaci tapasztalataink hasznosítása retail partnereink irányába
A Fornetti franchise rendszere lehetővé teszi, hogy Ön kis befektetéssel, kockázatmentesen bővíthesse meglévő üzletének kínálatát, vagy indíthasson egy új, jövedelmező vállalkozást.